HORMONFÖRÄNDRINGAR
Under livets gång förändras hormonnivåer och detta leder för många individer till förändrat mående.
Förklimakteriet (även kallat perimenopaus) är en period av hormonella förändringar som ofta börjar redan i 40-årsåldern – ibland tidigare.
För många personer innebär det inte bara förändringar i kroppen, utan också känslomässiga och psykiska svängningar som kan vara svåra att förstå eller hantera.
Det är vanligt att uppleva:
-
Plötslig ångest eller oro
-
Nedstämdhet eller depressiva känslor
-
Irritabilitet eller känsloutbrott
-
Sömnproblem och mental trötthet
-
Minskad självkänsla eller identitetskris
-
Svårigheter att känna igen sig själv
Dessa reaktioner är inte "inbillning" – de har biologiska orsaker men påverkar också hur vi tänker, känner och relaterar till andra. Många kvinnor beskriver en känsla av att tappa fotfästet eller kontrollen över sitt inre liv, även om allt på ytan verkar som vanligt.
Senare delen av klimakteriet
Kanske har de hormonella svängningarna minskat, men känslomässiga frågor kan komma upp till ytan på nya sätt.
Det är vanligt att uppleva:
-
Känslor av tomhet eller förlust (t.ex. av fertilitet, ungdom, roller i familjen)
-
Existentiella funderingar: Vem är jag nu? Vad vill jag framåt?
-
Förändrad självbild eller kroppslig identitet
-
Sorg eller reflektion kring tidigare livsval eller relationer
-
Nedstämdhet eller oro utan tydlig yttre orsak
Den här tiden kan också innebära ett uppvaknande. För vissa kvinnor öppnar sig nya perspektiv, frihet eller längtan efter förändring. Det kan vara en tid för att ta hand om sig själv på djupet – men också en period som väcker gamla mönster, obearbetade känslor eller tidigare trauman.
Hormonella förändringar för män
Många män upplever fysiska och psykiska förändringar i medelåldern. Denna period kallas ibland för andropaus eller den manliga övergångsåldern och hänger ofta ihop med sjunkande nivåer av testosteron, livsförändringar och existentiell reflektion.
Det kan visa sig som:
-
Minskad energi eller livslust
-
Ökad irritabilitet eller nedstämdhet
-
Sömnstörningar eller koncentrationssvårigheter
-
Förändrad sexlust eller självkänsla
-
Känslor av tomhet, meningslöshet eller ånger
-
Oro kring åldrande, kropp eller prestation
Detta är inte en ”kris” som måste döljas – utan en naturlig, men ofta underskattad, fas av livet. För vissa triggas känslor som länge hållits tillbaka, eller livsfrågor som tidigare skjutits undan: Har jag levt det liv jag ville? Vad vill jag nu? Vem är jag utan mina gamla roller eller prestationer?
Hur kan terapi hjälpa?
Många männisikor kan uppleva starka känslomässiga svängningar under perimenopaus, menopaus och andropaus. Det kan handla om nedstämdhet, oro, irritation, trötthet, identitetsfrågor eller en känsla av att ha tappat fotfästet.
Det är också vanligt med kliniska tillstånd som ångest, depression, utmattning, stress, sömnstörningar, relationsproblem eller självkritik under dessa övergångar.
Här kan terapiformer som ISTDP (Intensiv psykodynamisk terapi) och CFT (Compassionfokuserad terapi) vara till stor hjälp.
ISTDP hjälper dig att få syn på icke-hjälpsamma copingmekanismer, komma i kontakt med din egentliga vilja och bryta gamla mönster som påverkar hur du mår och relaterar.
CFT fokuserar på att stärka naturlig omsorg och bygga ett inre trygghetssystem som kan minska självkritik och stress.
Terapin ger dig en trygg plats att förstå vad som händer – både i kroppen och i psyket – och stöd i att hitta tillbaka till balans, riktning och självkänsla.
Boka ditt första möte här.
